Recomanacions

Aquí hi podeu trobar les recomanacions que fan tant l'equip de la biblioteca com els usuaris. Si vols que hi afegim la teva només ens l'has de fer arribar per WhatsApp al 629421313 o per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat

La Drecera

Miquel Martín i Serra
La drecera, de Miquel Martín i Serra ens explica la història d’un nen que viu a l’Empordà. És fill dels masovers del xalet d’una família rica. Ell mateix ens explica el seu pas de la infantesa a l’adolescència i els seus descobriments, amb la tendresa i innocència més pura que podem trobar. Un llibre que et xiuxiueja a l’orella, que t’envolcalla. De prosa exquisida, ple de paraules boniques i que, de ben segur haureu sentit als nostres avis. Una delícia que et transporta als primers amors, a les amistats, als canvis, als desenganys i a les primeres pèrdues, aquelles que es recorden tota la vida. Per mi llegir aquesta novel·la ha estat com menjar un gelat de maduixa en ple estiu. Que l’assaboreixes pensant en que no s’acabi mai, tot i que no pots parar de menjar-ne, perquè sinó es desfaria.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
maig, 2021
Adult
Valoració

La drecera, de Miquel Martín i Serra ens explica la història d’un nen que viu a l’Empordà. És fill dels masovers del xalet d’una família rica. Ell mateix ens explica el seu pas de la infantesa a l’adolescència i els seus descobriments, amb la tendresa i innocència més pura que podem trobar.

Un llibre que et xiuxiueja a l’orella, que t’envolcalla. De prosa exquisida, ple de paraules boniques i que, de ben segur haureu sentit als nostres avis. Una delícia que et transporta als primers amors, a les amistats, als canvis, als desenganys i a les primeres pèrdues, aquelles que es recorden tota la vida.

Per mi llegir aquesta novel·la ha estat com menjar un gelat de maduixa en ple estiu. Que l’assaboreixes pensant en que no s’acabi mai, tot i que no pots parar de menjar-ne, perquè sinó es desfaria.

recomanat per Muntsa
-
maig 2021

Amor i no

Alba Dalmau
L'odi no serveix per a res, Pruna; en canvi, l'amor serveix per a tot" Hi pot haver amor després de l'amor? Pot quedar amistat després de trencar amb el primer amor? La Carme i l'Yngve, que han tingut una relació de joves, mantindran per sempre una connexió molt especial, es necessiten l'un a l'altre i es faran costat en moments crucials i en moments durs. Mantindran aquest amor per sempre amb un final que us sorprendrà. A Amor i no, l'Alba Dalmau ens parla de molts tipus d'amors i moltes maneres d'estimar, tamé de les relacions amb les exparelles. Defuig de l'amor romàntic tradicional per explorar noves maneres d'estimar i fa que siguin d'allò més naturals.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
abril, 2021
Adult
Valoració

L'odi no serveix per a res, Pruna; en canvi, l'amor serveix per a tot"

Hi pot haver amor després de l'amor? Pot quedar amistat després de trencar amb el primer amor?

La Carme i l'Yngve, que han tingut una relació de joves, mantindran per sempre una connexió molt especial, es necessiten l'un a l'altre i es faran costat en moments crucials i en moments durs. Mantindran aquest amor per sempre amb un final que us sorprendrà.

A Amor i no, l'Alba Dalmau ens parla de molts tipus d'amors i moltes maneres d'estimar, tamé de les relacions amb les exparelles. Defuig de l'amor romàntic tradicional per explorar noves maneres d'estimar i fa que siguin d'allò més naturals.

recomanat per Ester
-
abril 2021

Migrants

Issa Watanabe
Migrants és un àlbum que fa brillar les potencialitats d’aquest gènere. Sense text, les imatges narren moments, emocions, valors i una situació desoladora amb un to lúcid i alhora metafòric. L’ús del color apareix com un element narratiu clau en una successió d’escenes que et fan afinar la mirada i que tenen tanta força que fan que no puguis, ni vulguis, evitar seguir observant. I vas avançant en un camí que quan arriba al final és, sobretot, un inici. Un àlbum meravellós per tots els públics, quan el tingueu a les mans sabreu què vull dir!
Llibre
Fons general
Planta 1 - Sala Infantil
No Ficció
Album Il·lustrat
març, 2021
Adult
De 9 a 11 anys
Juvenil
Valoració

Migrants és un àlbum que fa brillar les potencialitats d’aquest gènere. Sense text, les imatges narren moments, emocions, valors i una situació desoladora amb un to lúcid i alhora metafòric.

L’ús del color apareix com un element narratiu clau en una successió d’escenes que et fan afinar la mirada i que tenen tanta força que fan que no puguis, ni vulguis, evitar seguir observant. I vas avançant en un camí que quan arriba al final és, sobretot, un inici.

Un àlbum meravellós per tots els públics, quan el tingueu a les mans sabreu què vull dir!

recomanat per Violeta
-
març 2021

L'Analfabeta

Agota Kristof
Com es fa un escriptor? Si heu llegit Claus i Lucas, i altres llibres d'Agota Kristof, us agradarà llegir l'Analfabeta on explica com es va convertir en escriptora i com la literatura la va salvar, tot fent un repàs a la seva vida i alhora a la història de l'Europa del s. XX. Acompanya aquesta breu autobiografia una entrevista que li va fer Riccardo Benedettini. És una petita joia imperdible!
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
No Ficció
Novel·la
Realista
març, 2021
Adult
Valoració

Com es fa un escriptor?
Si heu llegit Claus i Lucas, i altres llibres d'Agota Kristof, us agradarà llegir l'Analfabeta on explica com es va convertir en escriptora i com la literatura la va salvar, tot fent un repàs a la seva vida i alhora a la història de l'Europa del s. XX. Acompanya aquesta breu autobiografia una entrevista que li va fer Riccardo Benedettini.

És una petita joia imperdible!

recomanat per Ester
-
març 2021

Color de llet

Nell Leyshon
En poques paraules i per no desvetllar cap sorpresa: Una lectura ràpida, però no superficial. Un llibre sorprenent tant pel que fa al l'estil narratiu com pel que fa a la història i sobretot el final. Un personatge que t'atrapa i et roba el cor. Un conjunt molt ben treballat i on tot té un sentit i un perquè.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
març, 2021
Adult
Valoració

En poques paraules i per no desvetllar cap sorpresa:

Una lectura ràpida, però no superficial.
Un llibre sorprenent tant pel que fa al l'estil narratiu com pel que fa a la història i sobretot el final.
Un personatge que t'atrapa i et roba el cor.
Un conjunt molt ben treballat i on tot té un sentit i un perquè.

recomanat per Ester
-
març 2021

Rewind

Juan Tallón
Un pis d'estudiants a Lyon, on els divendres nit la festa està assegurada, il·lusionats amb el futur que els espera.... Podria semblar una novel·la divertida, però no ho és, tot al contrari. Una explosió al pis del costat fa que les seves vides es trenquin i tot s'acabi. A través de cinc narradors, víctimes i testimonis, coneixem què passa aquella nit de l'explosió, així com les seves conseqüències al llarg dels tres anys següents. Rewind indaga en els fantasmes personals, en els cops de sort, en la persona que al final no som, en els secrets, i en la capacitat de les persones de refer-se quan es trenquen. Una novel·la interessant, entretinguda i fàcil de llegir.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
Realista
febrer, 2021
Adult
Valoració

Un pis d'estudiants a Lyon, on els divendres nit la festa està assegurada, il·lusionats amb el futur que els espera.... Podria semblar una novel·la divertida, però no ho és, tot al contrari. Una explosió al pis del costat fa que les seves vides es trenquin i tot s'acabi.

A través de cinc narradors, víctimes i testimonis, coneixem què passa aquella nit de l'explosió, així com les seves conseqüències al llarg dels tres anys següents.

Rewind indaga en els fantasmes personals, en els cops de sort, en la persona que al final no som, en els secrets, i en la capacitat de les persones de refer-se quan es trenquen.

Una novel·la interessant, entretinguda i fàcil de llegir.

recomanat per Laura
-
febrer 2021

Set claus per obrir els somnis

Alfredo Gómez Cerdá
Intel·ligent, sensible, creatiu. Set contes que han estat capaços de captar l'essència de 7 grans autors (infantils) per a infants. NO és un llibre d'emocions, però emociona molt. Per gaudir-lo a partir d'11 anys en endavant. Si has llegit els autors a qui ret homenatge, encara t'agradarà més. I si no els has llegit, tindràs ganes de fer-ho.
Llibre
Fons general
Planta 1 - Sala Infantil
Ficció
Conte
febrer, 2021
De 9 a 11 anys
Valoració

Intel·ligent, sensible, creatiu.

Set contes que han estat capaços de captar l'essència de 7 grans autors (infantils) per a infants.

NO és un llibre d'emocions, però emociona molt.

Per gaudir-lo a partir d'11 anys en endavant. Si has llegit els autors a qui ret homenatge, encara t'agradarà més.
I si no els has llegit, tindràs ganes de fer-ho.

recomanat per Pilar
-
febrer 2021

La Tragèdia de cal Pere Llarg

Eduard Girbal Jaume
A Cal Pere Llarg els diners estan per sobre de tot i casen l'hereu, poc agraciat i encara menys espavilat amb la Custòdia una cabra boja molt potentada. El casori comença estrellat i aquesta malastrugança anirà "in crescendo" a mesura que avança la història. Una caricatura àcida i divertida de la pagesia de la Catalunya Central de principis de segle: Solsona, el Miracle, Su, Bergús, Salo, Cardona…. Novel.la escrita en un català pre Pompeu Frabra i plena de paraules i expressions del parlar de la contrada. En el seu moment la novel.la es va considerar escandalosa, fet que en provocà el seu ocultament. Afortunadament el 2006 es recupera. Una joia de la literatura catalana del S.XX.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
gener, 2021
Adult
Valoració

A Cal Pere Llarg els diners estan per sobre de tot i casen l'hereu, poc agraciat i encara menys espavilat amb la Custòdia una cabra boja molt potentada. El casori comença estrellat i aquesta malastrugança anirà "in crescendo" a mesura que avança la història. Una caricatura àcida i divertida de la pagesia de la Catalunya Central de principis de segle: Solsona, el Miracle, Su, Bergús, Salo, Cardona…. Novel.la escrita en un català pre Pompeu Frabra i plena de paraules i expressions del parlar de la contrada. En el seu moment la novel.la es va considerar escandalosa, fet que en provocà el seu ocultament. Afortunadament el 2006 es recupera. Una joia de la literatura catalana del S.XX.

recomanat per Tina
-
gener 2021

Estima el teu cos

Jessica Sanders
Un llibre per a nens i nenes de 9+ anys sobre l’acceptació dels cossos des de les seves diferències i imperfeccions. Un missatge molt potent en una societat on el culte al cos hi és molt present i a vegades fins i tot esdevé perniciós.
Llibre
Fons general
Planta 1 - Sala Infantil
No Ficció
Coneixements
gener, 2021
De 9 a 11 anys
Juvenil
Valoració

Un llibre per a nens i nenes de 9+ anys sobre l’acceptació dels cossos des de les seves diferències i imperfeccions. Un missatge molt potent en una societat on el culte al cos hi és molt present i a vegades fins i tot esdevé perniciós.

recomanat per Tina
-
gener 2021

El Fruit del baobab

Maite Carranza
Edicions 62, 2013
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
Realista
juny, 2015
Adult
Valoració

El vam descobrir al Club de lectura i va agradar tant que és dels pocs que s'ha endut un excel·lent!
Es tracta d'una història vista des de punts de vista diferents, de tres dones valentes: l'Aminata, la Binta i la Lola i que ens serveix per apropar-nos al drama de la mutilació genital femenina.
Una novel·la colpidora narrada amb respecte i delicadesa.

recomanat per Biblioteca de Sant Llorenç de Morunys
-
gener 2021

L'Udol del bosc

Alberto Casamayor
Edicions Salòria, 2020
Llibre
Fons general
Planta 1 - Sala Infantil
Ficció
Novel·la
novembre, 2020
De 9 a 11 anys
Valoració

Historia que transcorre en un poblet de la Cerdanya. Els protagonistes son l'Arnau, un noi de ciutat, i la Júlia, una nena del poble molt peculiar. Entre llegendes i històries fantàstiques l'autor narra les aventures i vivències dels dos nens. Cadascun amb el seu propi caràcter...

Al final del llibre tens ganes de llegir la segona part perquè "Cercadors de llegendes" és una col·lecció i personalment el primer títol m'ha fet quedar amb les ganes del segon.

recomanat per Mercè
-
gener 2021

El Misteri de la Casa Folch

Leandro Sagristà
El misteri de la Casa Folch ens explica la història de Marc, un jove que estudia batxillerat i és redactor a la revista del seu institut. Com que sempre s'ha sentit atret pel misteri que envolta la Casa Folch, construïda per vanaglòria d'un ric comerciant a principis del segle XX, proposa als seus companys dedicar-hi una edició especial de la revista, acompanyada d'un reportatge d'investigació.
Llibre
Fons general
Planta 2 - Espai Multimedia
Ficció
Novel·la
gener, 2019
Juvenil
Valoració

És un llibre ben escrit amb una literatura acurada i ben documentada. La història és força entretinguda. La descripció dels personatges és realista perquè hom pot imaginar-se'ls. Es pot fer una fotografia mental de cadascun d'ells.

Podria definir-se com una novel·la d'intriga històrica. S'hi barregen conceptes actuals com la curiositat d'un jove per saber i fer saber, la necessitat d'un ancià per fer conèixer una història aterridora que succeïa en altres temps, que res era el que semblava, la figura de la noia que té visions i que parla amb els «esperits», el periodista de programes sensacionalistes que aprofita qualsevol ocasió per crear audiència i fama.

Un bon còctel de personatges i emocions!

És amè i de bon llegir. El recomano pel seu contingut literari, per la seva aportació històrica i per què he gaudit llegint-lo.

El final és el què pot definir al lector!

Em reservo l'opinió i us convido a llegir-lo a veure que us sembla!

recomanat per Mercè
-
gener 2021
Valoració

La història tracta d'un grup de nois i noies que acaben el 6é curs de primària i, en una acampada amb un mestre que empatitza molt amb ells, decideixen enterrar «secrets» sota d'un salze.
A proposta del mestre, passats 5 anys tornaran al mateix lloc i desenterraran el que ara han enterrat.

Al cap d'aquests cinc anys alguns es tornen a reunir... però no és ben bé igual... hi falta algú

El llibre explica i narra, conflictes, sentiments i emocions. Complicitats, amors i desamors...

És engrescador per què sempre tens ganes de saber el què passarà el proper capítol. Al mateix temps és intrigant, molt intrigant, i amb uns personatges molt carismàtics. Uns bons i altres dolents també.

Jo el recomano al públic adolescent pel seu contingut realista i per la descripció que l'autora fa dels personatges i les situacions.

La seva narrativa es amena i plena de situacions quotidianes.

Puc afegir també que qualsevol públic pot llegir-lo, tot i que preferiblement motivarà més al públic adolescent. Personalment m'he posat a la pell dels adolescents i per això puc recomanar-lo al públic adult també. És un bon llibre i he gaudit molt amb els personatges. A poc a poc vas coneixent la personalitat de cada un d'ells però amb alguna que altra sorpresa al final.

recomanat per Mercè
-
gener 2021

La Maleta

Núria Parera i Maria Hergueta
Babulinka books, 2018
Llibre
Fons general
Planta 2 - Espai Multimedia
Ficció
Novel·la
febrer, 2019
Juvenil
Valoració

Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor?
Un llibre sorprenent i original, que es pot llegir en 1 hora o en uns quants dies, un conjunt de relats amb històries breus que tenen per fil conductor una maleta que va passant de mà en mà i amb el rerefons dels canvis que es van produint al llarg del segle XX.
«Un relat poètic que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou.»

recomanat per Ester
-
gener 2021

Un indi com tu i com jo

Erna Sassen
Takatuka, 2019
Llibre
Fons general
Planta 1 - Sala Infantil
Ficció
Novel·la
juny, 2020
De 9 a 11 anys
Valoració

En Boaz és un nen solitari, que s'inventa que té amics per fer contenta la mare, i que amb qui més bé s'ho passa és amb la seva àvia.

Quan l’Aisha arriba nova a la classe, en Boaz està convençut que és una índia. Té la mirada trista i no entén la seva llengua, però per primera vegada sent que ha fet una amiga. A mesura que aniran avançant en el treball en grup que fan junts sobre els maies, la seva amistat anirà creixent (i el lector sense adonar-se'n va aprenent sobre la vida dels maies).

Les coses es compliquen quan el pare decideix que en Boaz ha d'avançar un curs a l'escola, el que suposaria deixar d'estar amb l'Aisha.

No és fins al final, que en Boaz sap que l'Aisha és una nena refugiada de Síria, tot i que descobrir-ho no el fa canviar en res la seva amistat.

En cap moment els refugiats són el tema principal del conte, tot i que l'Aisha sigui un dels personatge principals.

Un conte que ens descobreix l'essència de l'amistat.
Un conte on es visualitzen els alts i baixos de les relacions familiars pare-mare-fill-àvia.

Un conte on descobrim un nen que se sent «diferent» dels altres, però sense dramatitzar-ho.

Com veieu, un conte on hi surten molts temes, però sense pretendre alliçonar ningú ni ser sentimentalista, perquè es tracta tot des de la naturalitat.

A partir de 9-10 anys.

recomanat per Laura
-
gener 2021

La historia interminable

Michael Ende
Leyendo un extraño libro, Bastián averigua que el reino de Fantasia corre serio peligro. Únicamente, si se reúne con el valiente guerrero Atreyu, Fantasia podrá salvarse... Y Bastián inicia así la más increíble de las aventuras: La historia interminable, la obra de Michael Ende que ya es un clásico de la literatura de todos los tiempos.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
febrer, 2014
Juvenil
Valoració
De nen havia vist la a pel·lícula i em va agradar molt. Després, amb 23 anys, vaig llegir el llibre. Atreyu es veu en situacions i cada una era per a mi una genial faula i que, evidentment, no vaig entendre a la meva infància. Un llibre extraordinari, un clàssic. Amb la pel·lícula no és suficient, imprescindible la lectura del llibre.
recomanat per Jose
-
febrer 2017

Cuentos

Ernest Hemingway
Los mejores cuentos de Ernest Hemingway en una recopilación editada por el propio autor. Es opinión común que lo mejor de la producción literaria de Hemingway son sus cuentos, conocidos por su precisión expresiva y por su capacidad de capturar los mínimos detalles sin renunciar a una contundente economía estilística. La presente recopilación, editada por Hemingway en 1938, reúne 49 relatos donde resaltan la violencia, el deseo, la guerra y la humillación.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Conte
gener, 2015
Adult
Valoració
Què puc dir jo ara sobre Hemingway?. Simplement que trobo molt recomanable el primer relat d'aquest llibre: "La breve vida feliz de Francis Macomber." Si algú no ha llegit mai Hemingway aquest relat pot ser tota una descoberta.
recomanat per Jose
-
febrer 2017

Juan Salvador Gaviota

Richard Bach
Hay quien obedece a sus propias reglas porque se sabe en lo cierto; quien cosecha un especial placer en hacer algo bien; quien adivina algo más que lo que sus ojos ven; quien prefiere Volar a comprar y comer; todos ellos harán duradera amistad con Juan Salvador Gaviota. Habrá también quienes volarán con Juan Gaviota por lugares de encanto y aventura, y de luminosa libertad. Pero para unos y otros será una experiencia que jamás olvidarán.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Conte
febrer, 2014
Adult
Valoració
Recomano aquest llibre que parla de la llibertat personal, la de seguir el teu propi camí.
recomanat per Jose
-
febrer 2017

La muerte de Iván Ilitch

León Tolstoi
Daniel Gillès, el biografo más prestigioso de Tolstoi, ha escrito que "esta breve novela magistral es la mejor, sin duda, que haya salido de su pluma". El personaje dibujado por Tolstoi es Iván Ilitch, presidente de la Audiencia Territorial. El novelista pinta el mundo ineficaz y baldío de Iván y hace una dura crítica de la aristocracia, que tan a fondo conocía. No sólo refleja Tolstoi en esta novela su personal terror a la muerte, sino que revela la profunda compasión que le inspiraban los humildes y oprimidos
Llibre
Fons general
Planta 2 - Espai Multimedia
Ficció
Novel·la
febrer, 2014
Adult
Valoració
Recomano aquest llibre que ens parla sobre els pensaments i emocions d'un malalt que se sap a prop de la mort. En aquests moments, la companyia pot venir de qui menys t'ho esperes. És un llibre dur.
recomanat per Jose
-
febrer 2017

Un mundo feliz

Aldous Huxley
La pequeña y acogedora casa de Sanary, en la Provenza, donde residían los Huxley desde finales de la década de 1920, es el lugar donde Aldous, en abril de 1931, comenzó a escribir su denominada "mala utopía", que concluyó en agosto de ese mismo año. En total solo necesitó cuatro meses para ultimarla. Obra maestra de la literatura de anticipación, "Un mundo feliz" presenta un hipotético escenario futuro en el que todo vestigio del pasado ha sido erradicado con la finalidad de sellar una nueva era de la humanidad totalmente desprovista de contenido y sentido histórico. El denominado Estado Mundial ha destruido la historia y el pasado porque su obsesión es solo el presente. El año en el que se desarrolla la acción de la novela es el 632 después de Ford. La nueva era comienza tras la fabricación del primer Ford T en 1908, fecha de partida de esta futura civilización. Por consiguiente, el año 632 después de Ford equivaldría al 2540 de nuestra era, aproximadamente. Los ciudadanos de este nuevo mundo desconocen por completo los valores morales, culturales y espirituales, porque han sido condicionados para imitar y seguir un despiadado canon capitalista que delata una adulterada, profética y perturbadora idea del bienestar.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
juny, 2015
Adult
Valoració
El llibre es va escriure l'any 1931 i l'autor situa la història l'any 2540. El lector podrà jutjar en quina mesura s'assembla la societat actual a la distòpia que imaginava l'Aldous Huxley. És un clàssic molt recomanable.
recomanat per Jose
-
febrer 2017

El retrato de Dorian Gray

Oscar Wilde
Cuando se publicó El retraro de Dorian Gray, los críticos reaccionaron como de costumbre acusando a su autor de inmoralidad. Wilde se defendió diciendo que su novela era "una verdadera obra de arte" de la que se desprendía una importante lección ética. (En realidad estaba parafraseando su propio prólogo, donde se contiene la célebre frase: No hay obras moralmente buenas o malas, sino bien escritas o mal escritas.) El tema de la consecución de la eterna juventud a cambio del alma era entiguo, y Goethe lo había resucitado a principios de siglo con su Fausto. Pero Wilde supo darle tal tono de melancolía y desasosiego, que un siglo después sigue fascinándonos.
Llibre
Fons general
Planta 3 - Fons General
Ficció
Novel·la
febrer, 2014
Juvenil
Valoració
Recomano aquest clàssic de la literatura per la reflexió ètica que en pot fer el lector.
recomanat per Jose
-
febrer 2017