Noticíes

 • Joc de pistes literàries per Sant Jordi

  dimecres, 31 març, 2021

  Entre els dies 6 i 20 d’abril, 36 grups escolars d’educació infantil fins a 6è de primària de Solsona resseguiran cinc places del municipi per resoldre el joc de pistes literàries de Sant Jordi. És una activitat organitzada per primera vegada per la regidoria d’Educació, a través del Pla Educatiu d’Entorn, i la Biblioteca Carles Morató per fer gaudir de la primavera a l’aire lliure al mateix temps que es promouen els hàbits lectors d’infants i joves.

  El material didàctic proposat pel joc endinsa l’alumnat en el món dels còmics, els contes clàssics, la poesia, els àlbums il·lustrats i la llegenda de Sant Jordi. Cada espai del circuit establert es dedica a un d’aquests àmbits temàtics. Una vegada tots els grups inscrits finalitzin el joc de pistes, a fi d’enriquir les biblioteques d’aula o de cada centre se sortejarà un val de 100 euros per escola entre els grups bombolla per comprar llibres. Enguany participen a la iniciativa del Pla Educatiu d’Entorn i la Biblioteca Carles Morató les escoles Setelsis i El Vinyet.

  Cada any la biblioteca i la regidoria d’Educació coorganitzen activitats per potenciar la diada de Sant Jordi i les setmanes prèvies. L’any passat el confinament va obligar a programar iniciatives virtuals obertes a tota la població. En edicions anteriors s’havia organitzat la revetlla de Sant Jordi, que incloïa lliurament de premis de certàmens literaris i actuacions que casaven la literatura amb la música.

 • El dimecres 17 de març obrim totes les sales

  dimarts, 16 març, 2021

  Després d’un any amb la major part dels espais restringits al públic amb motiu de la pandèmia, aquest dimecres la Biblioteca Carles Morató de Solsona reobre totes les sales i reprèn tots els serveis. Preferiblement, però, s’aconsella reservar lloc per fer ús dels espais de lectura a causa de la capacitat, reduïda al 50 per cent, d’acord amb les mesures establertes pel Procicat.

  L’horari de la biblioteca serà l’habitual: dimarts, divendres i dissabte de deu a dos quarts de dues i de dilluns a divendres també de quatre a vuit. A partir d’ara, es pot tornar a accedir a la col·lecció i utilitzar els ordinadors. En canvi, encara no es permet consultar la premsa diària ni quedar-se a la biblioteca a consultar les revistes.

  En el cas de l’àrea infantil, una de les més freqüentades, es demana a les famílies escollir el material per agafar en préstec sense llegir-lo in situ, a fi d’evitar la concentració de persones i de donar l’opció a fer ús del servei a més famílies.

  Des de la direcció de la biblioteca, es recorda als usuaris que es mantenen els serveis de recomanació, preparació de lots de llibres i préstec a domicili, i se’ls anima a continuar fent-ne ús. L’equipament va informant de totes les novetats a través del web http://bibliotecasolsona.cat, i les xarxes socials, especialment Twitter (@bibliosolsona) i Instagram (@bibliosolsona).

  La Biblioteca Carles Morató va haver de tancar portes fa un any, arran del confinament, i els mesos de setembre i octubre va reobrir únicament la sala multimèdia. Des d’aleshores, ha hagut de mantenir tancat l’accés a les col·leccions, amb els serveis de préstec i retorn des del taulell, i només ha pogut habilitar el saló de les Homilies d’Organyà com a espai d’estudi amb reserva prèvia.

 • Què em recomanes?

  divendres, 19 febrer, 2021

  Quan ens torneu un llibre, o una pel·lícula, sovint ens dieu si us ha agradat o no i perquè. Doncs hem pensat que ho podríem compartir amb la resta de persones usuàries, i per això fem una crida a tothom que ens vulgui fer una recomanació. Ens les podeu enviar en format text, àudio o vídeo i nosaltres les compartirem a les xarxes socials i a la nostra web.

 • Contes per correu per tancar l'Any Rodari

  dimecres, 27 gener, 2021

  Per tancar la celebració de l'Any Rodari, la setmana de l'1 al 5 de febrer a les 18 h, Solsona FM emetrà els contes que s'han creat fruit de l'activitat Contes per correu proposada per la Biblioteca Carles Morató.

  Gràcies a la col·laboració de 188 participants (persones a títol individual, famílies i grups classe) s'han escrit en grup un total de 5 contes que hem recollit en un llibret i que podreu sentir per Solsona FM la setmana vinent. Aquest llibret, que podeu descarregar des d'aquí, es va fer en paper per a tots els participants i també se'n van repartir unes còpies a la Residència Pere Màrtir Colomés abans de Nadal.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Esperem que els gaudiu!

 • Bones Festes

  dimecres, 30 desembre, 2020

  Us desitgem Bones Festes!
  La Biblioteca estarà tancada els dies: 24 i 31 de desembre, 2 i 5 (tarda) de gener.

 • La Biblioteca Carles Morató proposa dues activitats participatives per commemorar l'Any Rodari

  dimarts, 10 novembre, 2020

  Aquest any se celebra el centenari del naixement de Gianni Rodari i la Biblioteca Carles Morató havia preparat un seguit d'activitats que no es podran fer, tal com estaven previstes, a causa de les mesures de restricció per controlar la pandèmia. Per això, hem buscat una alternativa i proposem dues activitats virtuals:

  "Contes per correu"
  Aquesta activitat consisteix a crear històries breus en grup a partir d'un binomi fantàstic que proposarà la biblioteca. El binomi fantàstic (dues paraules d'universos conceptuals diferents, que quan es troben, de sobte en neix una història) és una de les tècniques de creativitat per escriure històries, que explica en la seva famosa obra "Gramàtica de la fantasia".

  D'entre totes les persones que s'apuntin a l'activitat, es faran grups de 4, a cada participant se li assigna un rol des de la biblioteca (escriure la introducció, el nus o el desenllaç) i cadascú escriurà la part que li toca des de casa, i l'enviarà a la biblioteca per correu electrònic. El primer participant farà la introducció, un cop acabada l'envia a la biblioteca, i aquesta l'envia al segon participant que s'encarregarà d'escriure el nus. Un cop ha acabat el segon participant, ho torna a enviar a la biblioteca que alhora ho envia al tercer perquè continuï el nus de la història. El quart participant serà el que escriurà el desenllaç i posarà títol a la història. Entre ells no sabran amb qui estan escrivint la història, això serà una sorpresa final que descobriran un cop els enviem la història acabada. Cada participant haurà d'escriure entre 60-120 paraules i tindran una setmana per fer-ho.

  Una vegada s’acabi la redacció dels contes, les explicarem per la ràdio i les editarem per fer-les arribar als avis i àvies de la Residència Pere Màrtir Colomés perquè aquests relats els puguin acompanyar i fer passar una estona agradable llegint o escoltant històries.

  Les persones que hi vulguin participar s'han d'inscriure a la biblioteca (per telèfon: 973483839 o correu electrònic: biblioteca.solsona@ajsolsona.cat) i poden ser tant famílies, com persones individuals (joves, adults), o grups classe... No hi ha límit d'edat ni de número.

  "Contes per la ràdio"
  Convidem a tothom qui vulgui a llegir per la ràdio algun dels relats inclosos a Contes per telèfon. Us podeu inscriure també a la Biblioteca per telèfon: 973483839 o correu electrònic: biblioteca.solsona@ajsolsona.cat

  Esperem que aquestes propostes us animin a celebrar l'Any Rodari i a conèixer més la seva obra.

  Per qualsevol consulta, podeu contactar amb la Biblioteca.

 • SOLSONA COMMEMORA L’ANY CARNER AMB UNA EXPOSICIÓ I UNA TEATRALITZACIÓ INFANTIL

  divendres, 16 octubre, 2020

  Arriba a la Biblioteca Carles Morató una mostra itinerant que repassa les etapes vitals i literàries del príncep dels poetes

  Solsona s’afegeix a la commemoració de l’Any Carner amb una exposició itinerant sobre la vida i l’obra de qui va ser conegut com el príncep dels poetes, i una teatralització amb titelles de faules de La Fontaine per a infants. Ambdues propostes es podran veure aquest mes al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató.

  La mostra, titulada “Josep Carner. Dir molt en un mig dir seria mon afany”, estarà instal·lada entre dilluns, dia 19, i el dia 31 d’aquest mes i es podrà visitar en l’horari de la biblioteca (dimarts, divendres i dissabte de deu a dos quarts de dues, i de dilluns a divendres, de quatre a vuit). Produïda per la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, repassa les etapes vitals i literàries del poeta.

  Per complementar la commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Josep Carner (1884-1970), el dijous 29 a les sis de la tarda el Servei de Biblioteques porta a Solsona l’espectacle Faules de La Fontaine, a càrrec de Núria Cabrera.

  En aquesta proposta, que combina poesia, humor, titelles i música, els animals posen en escena els tòpics característics de les persones. El públic infantil hi sentirà algunes de les faules més conegudes del francès Jean de La Fontaine que van ser traduïdes al català per Josep Carner. És una activitat gratuïta, però cal reservar-hi plaça, per telèfon (973483839) o per correu electrònic (biblioteca.solsona@ajsolsona.cat). Inicialment es preveu dur a terme al saló de les Homilies d’Organyà sense acompanyants, tot i que si el temps ho permet, es traslladarà a la plaça amb la possibilitat que també s’hi quedin els adults.

  Activitats: Exposició “Josep Carner. Dir molt en un mig dir seria mon afany” i teatralització de les faules de La Fontaine
  Dies i horaris: exposició, del 19 al 31 d’octubre en l’horari de la biblioteca / espectacle, 29 d’octubre, 18 h
  Lloc: saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató (pl. de Ramon Llumà)
  Reserva per a l’espectacle: per tel. 973483839 / biblioteca.solsona@ajsolsona.cat

 • EL TERCER CICLE DE CONFERÈNCIES ‘CALIDOSCÒPIA’ ABORDA ELS PROS I CONTRES DE LA SOLITUD

  divendres, 2 octubre, 2020

  La cita serà els divendres d’octubre a partir del dia 9 a les set de la tarda al Teatre Comarcal de Solsona

  La solitud és l’eix temàtic de la tercera edició del cicle de conferències Calidoscòpia, coordinat per la Biblioteca Carles Morató de Solsona i dirigit pel filòsof Víctor Pérez. Aquest programa, que des del primer any es converteix en un espai per donar veu a temes tabús, tindrà lloc els divendres d’aquest mes a partir del dia 9 a les set de a tarda al Teatre Comarcal i l’entrada, com sempre, serà lliure, però amb inscripció prèvia.

  Pasturar

  El pastor, poeta i resistent cultural de Llobera Pep Divins, “El Boixet”, ja present en la primera edició del Calidoscòpia, estrena el cicle amb una sessió titulada “Oh, soledat! Conversa amb Pep Divins”. El ponent compartirà l’escenari amb Víctor Pérez per parlar sobre com pasturar li ha permès conjuminar la naturalesa amb la soledat i la poesia, els tres eixos en què fonamenta la seva vida. Enguany una de les novetats és, precisament, la publicació d’aquesta primera conferència en un llibret que es lliurarà al públic.

  El suïcidi

  El suïcidi serà el tema de la segona sessió, el dia 16. La barcelonina Cecília Borràs, presidenta fundadora de Després del Suïcidi Associació de Supervivents (DSAS), parteix de la idea que parlar del suïcidi és un tema “incòmode” influenciat per mites o idees preconcebudes. Amb tot, la primera prevenció de la primera causa de mort externa és, segons ella, parlar-ne i trencar l’estigma i la solitud.

  Dona i presó

  El divendres 23 participaran al Calidoscòpia la periodista Sònia Calvó (Barcelona, 1990) i Mònica, educadora social i expresa, sota el títol “Dona i presó: una condemna reflex de la societat”. La primera és autora de diversos reportatges sobre l’aïllament penitenciari i la condemna que suposa la presó per a les dones, mentre que la segona es defineix com una supervivent en “un món que discrimina les dones i les usuàries de drogues”.

  Una monja anacoreta

  Finalment, el 30 d’octubre clourà el cicle la monja eremita Montserrat Domingo (Raïmat, 1943) amb la conferència “Soledat? Solituds solidaritat-estimar. Paradoxa i vivència”. Per a ella, la seva opció de vida era la més adequada per estimar tothom.

  El director de Calidoscòpia, Víctor Pérez, continua apostant, doncs, per posar el focus sobre qüestions que normalment romanen al marge. L’objectiu, com en tot calidoscopi, és crear “aquest espai inestable on els marges, només per un moment, s’il·luminen i es conjuren al centre de la nostra atenció”. Per al filòsof, “no ha de ser un aparador d’idees més o menys exòtiques, sinó un taller de pensament domèstic per a tots els participants”. Col·laboren en l’organització d’aquesta programació la regidoria d’Afers Socials del consistori solsoní, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal i Amisol.

  Aquest any les limitacions d’aforament fan canviar l’emplaçament del Calidoscòpia i el traslladen al Teatre Comarcal, on les restriccions derivades del coronavirus permeten l’accés a un màxim de 88 persones. Per controlar l’aforament, es demana la inscripció prèvia dels assistents per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat, o bé trucant al 973483839. Mentre hi hagi places lliures, el públic també s’hi podrà inscriure presencialment abans de la conferència. Com en tots els actes públics, serà imprescindible acudir-hi amb màscara.

 • La Biblioteca obre en horari habitual d'hivern

  dijous, 27 agost, 2020

  La Biblioteca Carles Morató ja està oberta en horari habitual d'hivern:

  Matins: dimarts, divendres i dissabte de 10 a 13.30 h
  Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20 h

  Anirem reobrint els diferents espais de la biblioteca esglaonadament i en funció de l'evolució sanitària.

 • Us volem conèixer millor! Préstecs personalitzats

  dimecres, 5 agost, 2020

  A la Biblioteca Carles Morató us volem conèixer millor!

  Aquesta situació sanitària i les mesures de restricció que tenim han fet que ens demaneu més recomanacions a l'hora de fer els préstecs, per això, per poder-vos fer préstecs personalitzats, us hem preparat aquests qüestionaris que trobareu en paper a la biblioteca o podeu descarregar d'aquí. Només cal que els ompliu i ens els feu arribar, nosaltres els mirarem amb atenció i us podrem preparar els préstecs a mida en funció dels vostres gustos i interessos.

  Esperem que us agradi la proposta!

Pàgines