Noticíes

 • Torna el Bibliotrívial

  divendres, 10 juny, 2022

  Aprofitar les vacances d’estiu per fomentar la lectura per plaer i propiciar la descoberta de gèneres són alguns objectius del “Bibliotrivial”, el concurs de la Biblioteca Carles Morató de Solsona per a l’alumnat de primer fins a sisè de primària de la ciutat. En la seva quarta edició, la prova segueix el mateix funcionament dels dos anys anteriors i consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin els reptes proposats.

  Igual com l’any passat, els més petits, de primer a tercer, poden participar a la categoria “Bibliotrivial Mini”. Tots han de triar un títol, entre una selecció prèvia, de cadascuna de les tipologies d’obres que es representen amb un formatget: conte, poesia, biografia, revista, còmic, àlbum il·lustrat, llibre sense text i coneixements. És una activitat pensada també per diversificar la lectura i reptar els infants a descobrir gèneres i llibres als quals no estan tan avesats o que són menys mediàtics.

  Aquells que completin la prova i responguin totes les preguntes del llibret que se’ls lliura a la biblioteca entraran al sorteig d’una subscripció d’un any a una revista catalana, un joc i llibres per a cada categoria. El 30 de setembre se celebrarà el sorteig acompanyat d’un espectacle familiar.

  En l'anterior edició d’aquesta activitat, van participar-hi un centenar d’alumnes, dels quals 60 van aconseguir arribar al final. Enguany ja hi ha una vintena de concursants que s’han posat a llegir i es preveu que els propers dies se n’hi inscriguin molts més.

 • El setè Concurs de punts de llibre de la biblioteca solsonina s’obre a l’alumnat de 5è i 6è

  dijous, 5 maig, 2022

  Cada mes de juny la biblioteca solsonina celebra el seu aniversari i, per fer-ho, publica un nou punt de llibre dissenyat des de la creativitat infantil. Per això, juntament amb el Pla Educatiu d’Entorn aquest mes es convoca el setè Concurs de punts de llibre de la Biblioteca Carles Morató. Enguany s’obre a tot l’alumnat de cinquè i sisè de primària de la ciutat.

  A banda dels cursos dels participants, que solen variar d’un any per l’altre, les bases de la convocatòria es mantenen iguals que les de les edicions anteriors: es demana plasmar en una frase o un text molt breu què inspira la biblioteca o què és allò que agrada de l’equipament i acompanyar-ho d’un dibuix amb tècnica lliure. El treball s’ha de presentar en una cartolina de 6 per 21 centímetres, amb el dibuix en una banda i la frase i les dades de contacte de l’autor en l’altra. La proposta guanyadora, a més de publicar-se i distribuir-se a partir del juny des de la biblioteca, es premiarà amb la subscripció gratuïta a una revista per un any.

  El lliurament es pot fer fins al 31 de maig físicament a la Biblioteca Carles Morató, o bé en format digital per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat. El jurat, integrat per representants de la biblioteca, el Pla Educatiu d’Entorn i la regidora de Cultura, valorarà l’originalitat del contingut tant gràfic com escrit. El seu veredicte es comunicarà el 7 de juny i tots els punts de llibre s’exposaran a la biblioteca i a les xarxes socials. L’any passat s’hi van presentar una trentena de treballs, d’entre els quals es va seleccionar el de l’alumna de l’escola El Vinyet Txell Cardona i Farràs.

 • Lectura en veu alta a l'Hospital Pere Màrtir Colomés

  divendres, 22 abril, 2022

  Ja fa anys que, aproximadament un cop al trimestre, anem a l'Hospital Pere Màrtir Colomés per oferir als avis i àvies una estona de lectura en veu alta. I això és possible gràcies a voluntàries i voluntaris que hi dediquen una estona del seu temps. Aquest passat dia 21, en motiu de la diada de Sant Jordi, membres del Club de Lectura Enllibrem-nos hi van anar i aquí us deixem les boniques paraules que la Remei Aranda, membre del club, ha escrit d'aquesta trobada:

  "SANT JORDI 2022
  Avui, 21 d’abril, he rebut la primera rosa.

  Feta per mans maldestres, arrugades, artítriques, adolorides i tacades; mans de persones enfrontades a la darrera etapa de la vida.

  Amb trossets de feltre i cinta, sota el tutoratge de voluntarioses monitores, han dedicat part del seu temps vagarós a confegir aquesta petita joia per obsequiar als visitants a canvi d’unes poques paraules, un somriure, una mica de temps que farà trencar la seva rutina, rutina de la qual alguns no poden ni ser-ne conscients.

  Ho sabem…ells ho saben…com costa de veure els vells!!

  Els seus treballs, il·lusions, creences…Quina capacitat per omplir d’històries un indret; agradable, lluminós, net i cuidat…però…

  Malgrat tot, han fet roses i, avançant-se a la diada de Sant Jordi, ens les han regalat i…que carai! Son molt boniques, petitones, rodonetes i vermelles com la sang, com la passió més folla, un símbol de país…també son batec de VIDA"

  Remei Aranda (Club de Lectura Enllibrem-nos, Biblioteca Carles Morató)

  Gràcies a la Fundació Privada Hospital Pere Màrtir Colomés per obrir-nos sempre les portes i gràcies a les persones voluntaries que fan possible aquests moments!

 • EXPOSICIÓ: "Inventari", de Pau Vendrell-Espluga

  dijous, 10 març, 2022

  Plasmar la nostàlgia del dolç temps d’infantesa a partir d’una catalogació d’objectes familiars passats pel sedàs de l’estètica digital. Aquesta és la idea de l’exposició de fotografia “Inventari”, que el jove artista solsoní Pau Vendrell-Espluga porta a la Biblioteca Carles Morató de Solsona. Es podrà visitar en l’horari de l’equipament del 5 de març al 2 d’abril.

  El públic hi veurà una sèrie de deu imatges que evoquen la realitat diària d’una família de classe mitjana. S’hi veuen objectes quotidians de la llar, com gots i cadires i un marc de fotos, sobre els quals l’artista experimenta en la forma i el significat. “A cavall de l’art digital i la fotografia, vol ser un homenatge a un temps passat, però utilitzant una estètica contemporània i cridanera pròpia de la generació digital”, explica l’autor.

  Pau Vendrell-Espluga (Solsona, 1998) estudia fotografia. Ha treballat amb marques de roba i estudis, a més de presentar els seus propis projectes personals. El seu treball barreja la fotografia i les arts gràfiques i posa l’accent en els colors, les formes i les textures, més que no pas en el subjecte.

 • Exposició AIGUA

  dijous, 13 gener, 2022

  L’aigua és un recurs que serveix per fer passar la set, refrescar-se, nedar, rentar, surar, jugar, viatjar, pintar, cuinar... Poques coses poden fer tant! Explorar aquest recurs des de diferents punts de vista i afavorir un apropament crític dels infants i joves a la nova cultura de l’aigua a partir d’una àmplia selecció de llibres per a totes les edats és l’objectiu de l’exposició “Aigua”, que avui arriba a Solsona. La Biblioteca Carles Morató estrena la itinerància a les comarques de Lleida d’aquesta mostra organitzada pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i que la Central de Biblioteques de Lleida portarà als municipis de la demarcació.

  Ideada i dirigida per l’escriptor i bibliotecari Pep Molist, “Aigua” consta de nou banderoles i 156 llibres estructurats per temes i nivell dels lectors. S’hi parla de núvols, pluja i neu; dels rius i llacs; de la platja i les illes; dels mars i oceans; d’activitats i oficis; animals i plantes, camins i viatges, i vida, entre d’altres. L’exposició es podrà visitar fins al 4 de març en l’horari de la biblioteca, tot i que també s’han programat visites escolars de tots els centres de primària de la ciutat.

 • S'amplia l'horari de la sala d'estudi de la Biblioteca durant les vacances de Nadal

  dimarts, 21 desembre, 2021

  La Biblioteca Carles Morató de Solsona i l’Oficina Jove del Solsonès han coordinat un horari ampliat d’obertura de l’equipament per oferir sala d’estudi a l’alumnat de la comarca durant les vacances de Nadal. D’aquesta manera, el saló de les Homilies d’Organyà s’obrirà tots els matins que la biblioteca estigui tancada de nou a dos quarts de dues, excepte els dies festius.

  Aquest espai tindrà una capacitat de 14 places, si es confirmen les noves restriccions. A banda d’aquesta sala, que obrirà els dies 27, 29 i 30 de desembre i 3 i 5 de gener, els usuaris podran estudiar a la resta d’espais de la biblioteca en l’horari habitual.

 • Exposició "Quan parles fas màgia"

  dimecres, 15 desembre, 2021

  Del 13 al 23 de desembre es podrà visitar l'exposició feta pel CNL, "Quan parles fas màgia" que pretén reconèixer i promocionar la figura dels voluntaris per la llengua.

  Una exposició que recull experiències de les parelles lingüístiques i anima les persones a afegir-se al programa a partir de la metàfora de la màgia.

  A l'exposició hi trobaràs informació i butlletes per fer-te voluntari. També podràs participar a un sorteig a través d'un codi QR

 • Exposició Dones de ciència

  dimecres, 3 novembre, 2021

  Encara en ple segle XXI existeix la discriminació de gènere en les institucions d’investigació. Combatre la invisibilitat de les dones en els camps científic i tecnològic i reconèixer-ne les aportacions és un dels objectius de l’exposició itinerant “Dones de ciència”, que ha arribat a la Biblioteca Carles Morató de Solsona. És una instal·lació de l’Institut Català de les Dones ampliada a la capital del Solsonès amb una mostra de sis solsonines. Es podrà visitar fins al 30 de novembre.

  La física Juliana Morell; la metgessa Maria Elena Maseras; la naturalista Àngels Ferrer; la matemàtica Maria Capdevila i la botànica Montserrat Garriga són algunes de les figures catalanes d’entre els segles XVI i XX que formen part de l’exposició. Elles compartiran espai amb algunes dones científiques solsonines actuals que expliquen la seva trajectòria: la viròloga Rosa Maria Pintó; l’analista clínica Mireia Moreno; la sismòloga Sara Figueras; la biomèdica Natàlia Pujol, la física i astrofísica Marta Puig i l’enginyera aeronàutica Neus Colell.

  La Biblioteca Carles Morató, Solsona FM i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal han col·laborat per complementar l’exposició amb accent solsoní. No es tracta d’un catàleg exhaustiu, ja que hi ha moltes més dones a Solsona que es dediquen a la ciència i la tecnologia, sinó “una petita representació de solsonines de ciència amb professions variades, poc conegudes o curioses”, apunta la directora de la biblioteca, Ester Barniol.

  Veus solsonines

  Cadascuna d’elles disposa d’un plafó explicatiu des d’on també es pot escoltar, a partir d’un codi QR, un podcast personalitzat amb una breu entrevista realitzada per l’emissora de ràdio solsonina –publicat també a l’apartat de podcasts de solsonafm.cat. Al mateix web hi ha disponible el programa del ”Racó literari” dedicat a aquestes dones i, properament, en parlarà l’espai “La Falguera”. Es tracta de posar la lupa i el micròfon a aquelles veus que la història ha tendit a silenciar per tal d’avançar en l’autèntica igualtat de gènere en els mons científic i tecnològic i evitar perdre valuoses dones en aquests àmbits en les properes generacions.

 • Calidoscòpia 2021

  divendres, 8 octubre, 2021

  Hi ha molts tipus de famílies i d’organitzacions domèstiques. Abordar-los des d’una mirada oberta i pràctica és l’objectiu del quart cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató de Solsona sota la direcció del filòsof Víctor Pérez. El programa proposa quatre sessions els divendres 15, 22 i 29 d’octubre i 12 de novembre a les set de la tarda al Teatre Comarcal.

  La validesa de la família tradicional en l’actualitat, la família d’acollida, la monoparentalitat, la gestació subrogada i la flexibilitat de gènere en la criança són els temes que es tractaran en una edició que porta per títol “Conviure: el big bang de les famílies”. Si l’any passat el Calidoscòpia se centrava en la solitud, enguany es capgira el calidoscopi per tractar la vivència humana des de l’extrem oposat, que és la convivència. Víctor Pérez argumenta que “en el vogi trepidant de l’actualitat, els avenços tecnològics, els canvis d’hàbit en les relacions laborals, la necessitat de transitar vers espais de convivència cívica i domèstica més justos i igualitaris o l’exigència d’oferir espais de cura i seguretat a totes les persones amb independència de llur condició o situació social són aspectes de la nostra quotidianitat que tenen un impacte concret en l’organització familiar”.

  Obrirà el cicle, el dia 15, Marc Mercadé i Serra, llicenciat en Teologia, Filosofia i Antropologia social i cultural i doctor en Filologia i Filosofia. La seva sessió porta per títol “Té futur la família tradicional?”. El 22 d’octubre serà el torn de Mariona Sanfeliu, documentalista i llicenciada en Filosofia, i Sara Zeldja, exfilla d’acollida, que compartiran amb el públic la seva experiència com a família monoparental i d’acollida. La traductora i intèrpret Neus González, mare de bessons per gestació subrogada, parlarà el 29 d’octubre d’un dels temes més controvertits de l’actualitat i dels quals es té menys informació. El cicle es tancarà el 12 de novembre amb una sessió titulada “Flexibilitzem el gènere, ampliem el món”, que impartirà l’escriptora, traductora i professora Bel Olid, coneguda activista feminista i pels drets LGTBI.

  Convencions obsoletes

  El director del Calidoscòpia subratlla que malgrat que la vida en família continua ocupant un espai central de l’experiència humana, “bona part de les convencions i habituds heretades de les generacions anteriors han esdevingut obsoletes i insuficients per donar resposta a molts dels reptes que ens deparen aquests temps incerts i líquids en què vivim”. Per això cada conferència palesarà que tot i que les famílies encara són la principal estructura d’acollida de l’ésser humà, “ja no es poden modelar únicament sobre les estructures rígides i inveterades que adquirim a partir de la pràctica espontània”.

  A diferència de l’edició anterior, enguany no serà necessària la inscripció prèvia per assistir a les conferències, que són d’entrada lliure. Aquesta programació té la col·laboració d’Amisol, la regidoria d’Afers Socials i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Solsonès.

 • ACTIVITAT DE NARRACIÓ I SORTEIG DE PREMIS DEL BIBLIOTRÍVIAL

  dimecres, 22 setembre, 2021

  Carles Alcoy, narrador oral i artista, dirigeix un taller de narració i creativitat per a infants de 6 a 12 anys, especialment adreçada als participants al concurs Bibliotrívial.
  Tu rai, tu pots, atreveix-te és el títol de l'activitat de narració i creativitat que el narrador oral i artista Carles Alcoy dirigeix divendres a la plaça de Ramon Llumà per a infants de 6 a 12 anys. És un taller gratuït especialment adreçat als participants al concurs Bibliotrívial, organitzat per tercer any per la Biblioteca Carles Morató.

  Carles Alcoy fomentarà la creativitat dels infants amb una proposta inspirada en el llibre El pescador d'ampolles, de Michelle Cuevas. La protagonitza un pescador que viu sol, amb l'única companyia d'un arbre, i que es dedica a obrir les ampolles que troba al mar i assegurar-se que els missatges que contenen arribin als seus destinataris.

  Aquest taller s'acabarà amb el sorteig de premis del Bibliotrívial entre aquells nens i nenes de primària que hagin arribat a la final del concurs. Aquesta prova, pensada per aprofitar l'estiu per descobrir gèneres i títols, consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin una sèrie de reptes. Tothom qui ho hagi aconseguit entrarà al sorteig d'una subscripció d'un any a una revista catalana, un joc i llibres.

Pàgines