Noticíes

 • CALIDOSCÒPIA 2022

  divendres, 14 octubre, 2022

  L’escriptora i activista refugiada a Catalunya Nadia Ghulam; Abdel Gahni, que va viure diverses adversitats des que es va quedar sord de petit; la viticultora Mariona Rendé, víctima dels aiguats que van arrasar el seu celler el 2019; Josep Giribet, daltònic i savi en pigments, i el solsoní Joan Ramon Colillas, empresari i terapeuta que ha superat un llarg procés d’addiccions. Són els ponents de la cinquena edició del cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató durant cinc divendres de tardor, amb la resiliència de fil conductor.

  La resiliència, entesa com la capacitat de superar l’adversitat, és, segons el filòsof Víctor Pérez, coordinador del cicle de conferències Calidoscòpia, “el poder que ningú no voldria mostrar, però que tots tenim amagat i que ens fa més humans”. Enguany aquest programa de tardor que ofereix la Biblioteca Carles Morató presenta les experiències de cinc “super-resilients” que la vida els ha dut a aprendre a desafiar els obstacles i a confiar en el món, conscients que “desafiar i confiar és viure”. La cita amb ells serà cada divendres del 7 d’octubre al 4 de novembre a les 19 h al saló de les Homilies d’Organyà o al teatre comarcal (en funció de la sessió).

  La primera conferència, el 7 d’octubre, es titula “La lliçó de les llàgrimes” i donarà a conèixer la trajectòria vital d’Abdel Gahni Ajram (Ksar Tizougharinne, Marroc, 1987), que es va quedar sort als dos anys per una meningitis i va viure en la indigència a Catalunya amb només vuit anys. Avui treballa en una fàbrica manufacturera, espera la seva primera filla i viu una vida pròspera. Explicarà les seves vicissituds en una conversa amb l’educadora i treballadora social Neus Sampons.

  L’escriptora, educadora social i activista afganesa Nadia Ghulam (Kabul, 1985), refugiada a Catalunya, serà al teatre comarcal el 14 d’octubre en una sessió titulada “El pa de la guerra”. Coautora de llibres com El secret del meu turbant (Premi Prudenci Bertrana de novel·la el 2010), Contes que em van curar i La primera estrella del vespre, compartirà amb el públic els avatars de la seva infància i adolescència a l’Afganistan.

  Un negoci familiar endut pel riu

  Ben diferent és la història de la viticultora i sommelier Mariona Rendé Civit (l’Espluga de Francolí, 1973), que el 12 d’octubre serà la protagonista de la conferència “Vi de fang” en representació del celler Rendé Masdéu. La riuada de l’octubre del 2019 es va endur el negoci. Però la solidaritat de la gent ha permès fer renéixer del fang el celler que, actualment, fins i tot està creixent.

  “Colors invisibles” és el títol de la conferència que pronunciarà Josep Giribet i Torrelles (Anglesola, 1953) el 28 d’octubre. Llicenciat en Belles Arts, es dedica a la infografia, la docència a la Universitat Pompeu Fabra i la creativitat pluridisciplinar. Malgrat ser daltònic, és un savi en matèria de colors i pigments.

  D’addicte a terapeuta

  Finalment, el cicle es tancarà amb el solsoní Joan Ramon Colillas i Obiols (1977) el 4 de novembre. Serà en una sessió titulada “El laberint de Dionís”, que tindrà el format de conversa amb la periodista Noemí Vilaseca. Després d’una llarga temporada d’excessos, Colillas va decidir fer un gir de 180 graus i prendre les regnes de la seva vida. Avui es considera un addicte no actiu i, a més d’empresari, fa de terapeuta ajudant persones en el procés de rehabilitació.

  El cicle de conferències Calidoscòpia, nascut la tardor del 2018 per donar visibilitat a la diferència i al pensament divergent, és organitzat per la Biblioteca Carles Morató amb el suport del Consell Comarcal i la Diputació de Lleida.

 • NARRACIÓ ORAL: 'RIU AL NIU', AMB PATRÍCIA MCGILL, EN LA CLOENDA DEL "BIBLIOTRIVIAL"

  divendres, 30 setembre, 2022

  La narradora oral Patrícia McGill torna a Solsona per explicar contes. En aquest cas porta el seu espectacle Riu al niu, contes que xiulen, mengen cucs i fan el niu, històries de tradició oral d'arreu del món amb els ocells com a protagonistes. Ho fa en un acte obert a tothom, adreçat al públic de 6 a 12 anys, en el marc del qual també es farà el sorteig de premis de la quarta edició del concurs "Bibliotrivial". Enguany s'ha batut el rècord de participació amb més d'un centenar de nenes i nenes.

 • AQUEST MES SOLSONA S’AFEGEIX ALS ACTES DE L’ANY VILADOT

  dimecres, 7 setembre, 2022

  La Biblioteca Carles Morató acull una exposició sobre la figura i l’obra de l’autor agramuntí fins al dia 15 de setembre

  La Biblioteca Carles Morató de Solsona s’afegeix aquest setembre als actes de l’Any Viladot amb una exposició, un espectacle teatral i la presentació d’un llibre sobre el polifacètic autor agramuntí, una figura conspícua de la cultura i la contracultura de Lleida i del conjunt del país. La primera proposta, una exposició itinerant de Joan Puig i Ribera, ja és oberta en l’horari de l’equipament.

  Per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor Guillem Viladot (1922-1999), el saló de les Homilies d’Organyà acull fins al dia 15 la mostra “Guillem Viladot, polièdric”, centrada en la seva vida i obra. En el mateix espai, el dia 15 de setembre a les set de la tarda la companyia Cassigalls representarà l’espectacle multidisciplinari M’estreno sota la dutxa. Rondar per l’obra poètica de Guillem Viladot. El públic serà convidat a passejar per un món farcit d’estirabots, sentències, inventaris amorosos, lletanies, jocs alfabètics i moments absurds. L’entrada serà lliure.

  Finalment, el dia 23 l’escriptora Teresa Ibars presentarà el seu llibre El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo (Editorial Fonoll, 2022) en un acte presentat per la periodista Noemí Vilaseca. Ibars plasma en aquest assaig una recerca biogràfica sobre el creador d’Agramunt a partir de l’extensa documentació dipositada a l’arxiu de Lo Pardal, la fundació privada dedicada a la difusió de l’obra viladotiana.

  Les activitats de l’Any Viladot a Solsona són organitzades per la regidoria de Cultura i la Biblioteca Carles Morató amb la col·laboració del Departament de Cultura, el Servei de Biblioteques, l’Editorial Fonoll i Lo Pardal.

  Acte: Exposició “Guillem Viladot, polièdric”
  Dia: fins al 15 de setembre
  Hora: en l’horari de la biblioteca
  Lloc: saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

  Acte: Espectacle ‘M’estreno sota la dutxa’, a càrrec de Cassigalls
  Dia: dijous 15 de setembre
  Hora: 19 h
  Lloc: saló les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

  Acte: Presentació del llibre ‘El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo’ (Editorial Fonoll, 2022), de Teresa Ibars
  Dia: divendres 23
  Hora: 19 h
  Lloc: saló les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

 • LA BIBLIOTECA DE SOLSONA PROJECTA UN VIDEOCLIP I UN CURT REALITZAT PELS JOVES ACOLLITS AL CENTRE L’ESTRELLA

  divendres, 2 setembre, 2022

  La convocatòria, oberta a tothom, és dimarts dia 6 a les cinc de la tarda

  Set joves migrants no acompanyats del centre L’Estrella de Solsona són els protagonistes d’un videoclip i un curtmetratge realitzats amb l’acompanyament del col·lectiu d’artistes Erol Urbà. Dimarts que ve, dia 6, a les cinc de la tarda, es projectaran al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató en un acte obert a tothom en el marc del programa d’acollida de les biblioteques públiques WelcomeBIB.

  L’estiu passat aquests nois d’entre 17 i 18 anys van fer un taller de rap dinamitzat per Erol Urbà, que treballa en projectes comunitaris i educatius amb eines artístiques. Més tard, es va pintar també amb el seu suport un dels murs de l’Institut Francesc Ribalta i d’aquests treballs van derivar, posteriorment, en un videoclip i un curt.

  Per compartir el resultat d’aquest treball amb els mentors que han participat al programa d’intervenció social per oferir un suport emocional als joves migrants sense referents familiars i amb el conjunt de la ciutadania, la biblioteca organitza un acte d’acollida. En aquesta convocatòria un dels membres del grup i un artista d’Erol Urbà explicaran la seva experiència.

  Així mateix, es lliurarà un lot de llibres al centre L’Estrella facilitat per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura i es presentarà als joves els serveis de la Carles Morató. Tal com explica la directora de l’equipament, Ester Barniol, “aquest programa es basa en un dels pilars de la biblioteca pública, que és el de ser un espai on tothom hi té cabuda, i està pensat per facilitar la integració”. Des de la biblioteca se’ls ha informat de les activitats, se’ls ha ofert espais i se’ls ha fet el carnet per agafar documents en préstec.

 • Torna el Bibliotrívial

  divendres, 10 juny, 2022

  Aprofitar les vacances d’estiu per fomentar la lectura per plaer i propiciar la descoberta de gèneres són alguns objectius del “Bibliotrivial”, el concurs de la Biblioteca Carles Morató de Solsona per a l’alumnat de primer fins a sisè de primària de la ciutat. En la seva quarta edició, la prova segueix el mateix funcionament dels dos anys anteriors i consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin els reptes proposats.

  Igual com l’any passat, els més petits, de primer a tercer, poden participar a la categoria “Bibliotrivial Mini”. Tots han de triar un títol, entre una selecció prèvia, de cadascuna de les tipologies d’obres que es representen amb un formatget: conte, poesia, biografia, revista, còmic, àlbum il·lustrat, llibre sense text i coneixements. És una activitat pensada també per diversificar la lectura i reptar els infants a descobrir gèneres i llibres als quals no estan tan avesats o que són menys mediàtics.

  Aquells que completin la prova i responguin totes les preguntes del llibret que se’ls lliura a la biblioteca entraran al sorteig d’una subscripció d’un any a una revista catalana, un joc i llibres per a cada categoria. El 30 de setembre se celebrarà el sorteig acompanyat d’un espectacle familiar.

  En l'anterior edició d’aquesta activitat, van participar-hi un centenar d’alumnes, dels quals 60 van aconseguir arribar al final. Enguany ja hi ha una vintena de concursants que s’han posat a llegir i es preveu que els propers dies se n’hi inscriguin molts més.

 • El setè Concurs de punts de llibre de la biblioteca solsonina s’obre a l’alumnat de 5è i 6è

  dijous, 5 maig, 2022

  Cada mes de juny la biblioteca solsonina celebra el seu aniversari i, per fer-ho, publica un nou punt de llibre dissenyat des de la creativitat infantil. Per això, juntament amb el Pla Educatiu d’Entorn aquest mes es convoca el setè Concurs de punts de llibre de la Biblioteca Carles Morató. Enguany s’obre a tot l’alumnat de cinquè i sisè de primària de la ciutat.

  A banda dels cursos dels participants, que solen variar d’un any per l’altre, les bases de la convocatòria es mantenen iguals que les de les edicions anteriors: es demana plasmar en una frase o un text molt breu què inspira la biblioteca o què és allò que agrada de l’equipament i acompanyar-ho d’un dibuix amb tècnica lliure. El treball s’ha de presentar en una cartolina de 6 per 21 centímetres, amb el dibuix en una banda i la frase i les dades de contacte de l’autor en l’altra. La proposta guanyadora, a més de publicar-se i distribuir-se a partir del juny des de la biblioteca, es premiarà amb la subscripció gratuïta a una revista per un any.

  El lliurament es pot fer fins al 31 de maig físicament a la Biblioteca Carles Morató, o bé en format digital per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat. El jurat, integrat per representants de la biblioteca, el Pla Educatiu d’Entorn i la regidora de Cultura, valorarà l’originalitat del contingut tant gràfic com escrit. El seu veredicte es comunicarà el 7 de juny i tots els punts de llibre s’exposaran a la biblioteca i a les xarxes socials. L’any passat s’hi van presentar una trentena de treballs, d’entre els quals es va seleccionar el de l’alumna de l’escola El Vinyet Txell Cardona i Farràs.

 • Lectura en veu alta a l'Hospital Pere Màrtir Colomés

  divendres, 22 abril, 2022

  Ja fa anys que, aproximadament un cop al trimestre, anem a l'Hospital Pere Màrtir Colomés per oferir als avis i àvies una estona de lectura en veu alta. I això és possible gràcies a voluntàries i voluntaris que hi dediquen una estona del seu temps. Aquest passat dia 21, en motiu de la diada de Sant Jordi, membres del Club de Lectura Enllibrem-nos hi van anar i aquí us deixem les boniques paraules que la Remei Aranda, membre del club, ha escrit d'aquesta trobada:

  "SANT JORDI 2022
  Avui, 21 d’abril, he rebut la primera rosa.

  Feta per mans maldestres, arrugades, artítriques, adolorides i tacades; mans de persones enfrontades a la darrera etapa de la vida.

  Amb trossets de feltre i cinta, sota el tutoratge de voluntarioses monitores, han dedicat part del seu temps vagarós a confegir aquesta petita joia per obsequiar als visitants a canvi d’unes poques paraules, un somriure, una mica de temps que farà trencar la seva rutina, rutina de la qual alguns no poden ni ser-ne conscients.

  Ho sabem…ells ho saben…com costa de veure els vells!!

  Els seus treballs, il·lusions, creences…Quina capacitat per omplir d’històries un indret; agradable, lluminós, net i cuidat…però…

  Malgrat tot, han fet roses i, avançant-se a la diada de Sant Jordi, ens les han regalat i…que carai! Son molt boniques, petitones, rodonetes i vermelles com la sang, com la passió més folla, un símbol de país…també son batec de VIDA"

  Remei Aranda (Club de Lectura Enllibrem-nos, Biblioteca Carles Morató)

  Gràcies a la Fundació Privada Hospital Pere Màrtir Colomés per obrir-nos sempre les portes i gràcies a les persones voluntaries que fan possible aquests moments!

 • EXPOSICIÓ: "Inventari", de Pau Vendrell-Espluga

  dijous, 10 març, 2022

  Plasmar la nostàlgia del dolç temps d’infantesa a partir d’una catalogació d’objectes familiars passats pel sedàs de l’estètica digital. Aquesta és la idea de l’exposició de fotografia “Inventari”, que el jove artista solsoní Pau Vendrell-Espluga porta a la Biblioteca Carles Morató de Solsona. Es podrà visitar en l’horari de l’equipament del 5 de març al 2 d’abril.

  El públic hi veurà una sèrie de deu imatges que evoquen la realitat diària d’una família de classe mitjana. S’hi veuen objectes quotidians de la llar, com gots i cadires i un marc de fotos, sobre els quals l’artista experimenta en la forma i el significat. “A cavall de l’art digital i la fotografia, vol ser un homenatge a un temps passat, però utilitzant una estètica contemporània i cridanera pròpia de la generació digital”, explica l’autor.

  Pau Vendrell-Espluga (Solsona, 1998) estudia fotografia. Ha treballat amb marques de roba i estudis, a més de presentar els seus propis projectes personals. El seu treball barreja la fotografia i les arts gràfiques i posa l’accent en els colors, les formes i les textures, més que no pas en el subjecte.

 • Exposició AIGUA

  dijous, 13 gener, 2022

  L’aigua és un recurs que serveix per fer passar la set, refrescar-se, nedar, rentar, surar, jugar, viatjar, pintar, cuinar... Poques coses poden fer tant! Explorar aquest recurs des de diferents punts de vista i afavorir un apropament crític dels infants i joves a la nova cultura de l’aigua a partir d’una àmplia selecció de llibres per a totes les edats és l’objectiu de l’exposició “Aigua”, que avui arriba a Solsona. La Biblioteca Carles Morató estrena la itinerància a les comarques de Lleida d’aquesta mostra organitzada pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i que la Central de Biblioteques de Lleida portarà als municipis de la demarcació.

  Ideada i dirigida per l’escriptor i bibliotecari Pep Molist, “Aigua” consta de nou banderoles i 156 llibres estructurats per temes i nivell dels lectors. S’hi parla de núvols, pluja i neu; dels rius i llacs; de la platja i les illes; dels mars i oceans; d’activitats i oficis; animals i plantes, camins i viatges, i vida, entre d’altres. L’exposició es podrà visitar fins al 4 de març en l’horari de la biblioteca, tot i que també s’han programat visites escolars de tots els centres de primària de la ciutat.

 • S'amplia l'horari de la sala d'estudi de la Biblioteca durant les vacances de Nadal

  dimarts, 21 desembre, 2021

  La Biblioteca Carles Morató de Solsona i l’Oficina Jove del Solsonès han coordinat un horari ampliat d’obertura de l’equipament per oferir sala d’estudi a l’alumnat de la comarca durant les vacances de Nadal. D’aquesta manera, el saló de les Homilies d’Organyà s’obrirà tots els matins que la biblioteca estigui tancada de nou a dos quarts de dues, excepte els dies festius.

  Aquest espai tindrà una capacitat de 14 places, si es confirmen les noves restriccions. A banda d’aquesta sala, que obrirà els dies 27, 29 i 30 de desembre i 3 i 5 de gener, els usuaris podran estudiar a la resta d’espais de la biblioteca en l’horari habitual.

Pàgines