Noticíes

  • EXPOSICIÓ: "AMB LES VIOLÈNCIES SEXUALS CANVIA EL CONTE!"

    divendres, 3 març, 2023

    El Servei Educatiu del Solsonès i la Biblioteca Carles Morató s'afegeixen a la commemoració del 8M amb una mostra juvenil per abordar les violències sexuals adreçada també al públic adult.

    Bona part dels joves perceben com a normals una sèrie de comportaments que són manifestacions de violències masclistes. Per desemmascarar aquests comportaments, pensar i repensar algunes actituds i qüestionar certs missatges perpetuats a través dels contes tradicionals, arriba a la biblioteca solsonina l’exposició “Amb les violències sexuals canvia el conte!”. És una mostra cedida pel Servei Educatiu del Solsonès coorganitzada durant tot el mes de març per la Biblioteca Carles Morató.

    Projecte creat per les sociòlogues Cristina Vila i Mireia Selva, la mostra consta de diversos plafons que conviden a obrir els ulls per detectar el sexisme i la violència de gènere a fi de prevenir-la i pal·liar-ne el risc de patir-la o exercir-la en un futur. S’hi treballa l’aprenentatge d’aquests comportaments, la construcció dels estereotips, la identitat de gènere, la sexualització del cos femení i la fortificació del cos masculí i els mites de l’amor romàntic a través de les noves tecnologies de la comunicació.

    L’exposició “Amb les violències sexuals canvia el conte!” és la iniciativa amb què la Biblioteca Carles Morató s’afegeix enguany als actes de commemoració del Dia internacional de les dones i s’adreça també al públic adult. La mostra, que es pot visitar fins a final de març en l’horari d’obertura de la biblioteca, es complementa amb una selecció de lectures proposades per l’equipament.

  • LA BIBLIOTECA SOLSONINA ACULL UN TALLER DE LECTURA I ESCRIPTURA SOBRE LES RELACIONS MATERNOFILIALS

    dijous, 23 febrer, 2023

    La nova activitat serà impartida per l’escriptora M. Dolors Guàrdia cinc dissabtes del 4 de març al 15 d’abril

    Sovint es recorre a la lectura com a eina per treballar la gestió emocional. Això és el que proposa el nou taller que organitza Biblioteca Carles Morató de Solsona per reflexionar sobre les relacions maternofilials. Durant cinc dissabtes del 4 de març al 15 d’abril de deu a dotze del migdia, l’escriptora M. Dolors Guàrdia, coordinadora del Club de lectura de dones, impartirà una activitat que combinarà la lectura d’autores reconegudes amb exercicis d’escriptura fàcil.

    El taller, titulat “Emocions i paraules”, es vol convertir en un espai de reflexió sobre les relacions entre mare i filles a partir de sessions monogràfiques i independents inspirades en textos d’autores com Laetitia Colombana, Natalia Ginzburg, Najat El Hachmi o Milena Busquets. A més, a cada sessió es treballarà una tècnica concreta que també pot servir per abordar altres conflictes o fortaleses emocionals.

    Èxits de reconegudes plomes

    Així, el primer dissabte (4 de març), es llegiran fragments de La trena, fenomen editorial de l’escriptora, guionista, directora i actriu francesa Laetitia Colombani sobre la lluita de tres dones rebels en la recerca de la llibertat personal i social, i es recorrerà a la tècnica de la carta. El segon dissabte (11 de març), el llibre proposat és el colpidor Per què ser feliç quan podries ser normal?, de Jeanette Winterson, sobre una infantesa ofegada per una mare autoritària i cruel, i es treballarà l’autobiografia. La sessió següent (18 de març) girarà al voltant d’una lectura de Lèxic familiar, de la premiada escriptora i activista italiana Natalia Ginzburg, i la tècnica del diàleg. El taller continuarà amb Mare de llet i mel, la novel·la de Najat El Hachmi que narra en primera persona la història d’una dona musulmana nascuda al Rif que decideix emigrar amb la seva filla a Catalunya (primer d’abril). En aquest cas, es parlarà del microrelat. Finalment, en la darrera convocatòria (15 d’abril) es tractaran textos de la novel·la de Milena Busquets També això passarà, escrita arran de la pèrdua de la mare de l’autora, i es proposarà als participants descobrir la tècnica del retret i el semàfor vermell.

    Aquest programa es basa en una selecció de textos feta per M. Dolors Guàrdia per complementar amb una activitat literària participativa un mes dedicat a les dones. Llicenciada en Filologia Hispànica per la UB, Guàrdia ha treballat de professora de secundària i ha publicat diversos títols en català i castellà, el darrer dels quals és la novel·la Una assassina massa jove (Pagès Editors, 2021). També col·labora en diversos mitjans de comunicació locals i és membre del col·lectiu d’escriptors Lola Palau.

    El taller “Emocions i paraules” està subvencionat per la Biblioteca Carles Morató, que aquesta setmana n’obre les inscripcions. Hi ha la possibilitat d’apuntar-s’hi per sessions, al preu de 5 euros cadascuna, o bé per tot el programa per 15 euros. Hi col·labora Òmnium Solsonès.

  • PRESENTACIÓ DE LLIBRE: 'ANNA MURIÀ, VIURE, ESCRIURE'

    divendres, 27 gener, 2023

    El Club de lectura de la gent gran de Solsona organitza la presentació del llibre 'Anna Murià, viure, escriure', del berguedà Quirze Grifell. És un retrat autobiogràfic de la vida i l'obra d'una de les principals figures de les lletres catalanes del segle XX.
    A Anna Murià, viure, escriure (Saldonar, 2022), Quirze Grifell (Berga, 1956) recupera unes llargues converses amb l'escriptora i en reconstrueix el retrat biogràfic. Constitueix un text amb un alt valor documental i testimonial d'una trajectòria que va viure la Barcelona d'abans i durant la guerra, l'exili al costat d'Agustí Bartra i el retorn a Catalunya. El Club de lectura de la gent gran de Solsona n'organitza la presentació obreta a tothom el dia 3 de febrer a les 19 h a la Biblioteca Carles Morató en un acte conduït per la dinamitzadora del grup, Carme Cusí.

    L'autor de l'obra hi parlarà de la vida i obra d'una escriptora que va conrear un ampli ventall de gèneres, des del relat, la novel·la, la biografia i les memòries, fins a l'assaig, la crítica, la literatura infantil i juvenil o la traducció literària. Així mateix, centrar-se en la figura d'Anna Murià comporta comentar la seva relació epistolar amb la seva amiga Mercè Rodoreda.

  • LA BIBLIOTECA SOLSONINA OBRE LES INSCRIPCIONS PER A UN LABORATORI DE LECTURA EN FAMÍLIA SOBRE EL LLOP FEROTGE

    dimarts, 3 gener, 2023

    És una activitat gratuïta per a infants de 5 a 8 anys programada per al 3 de gener al matí.

    Arriba a la Biblioteca Carles Morató de Solsona un laboratori de lectura per a les famílies amb infants d’entre 5 i 8 anys. “Expedient Panxa Plena: el cas del llop ferotge” és el títol de l’activitat, que repta l’equip d’investigadors a col·laborar en un dels casos més complexos de les darreres dècades per capturar el personatge més buscat de tota la literatura infantil i juvenil. Es durà a terme el dimarts 3 de gener a dos quarts d’onze del matí i les places són limitades, per la qual cosa cal inscriure-s’hi amb antelació.

    Apropar els infants al personatge del llop, conèixer alguns dels tractaments que la literatura fa d’aquest animal, donar a conèixer àlbums il·lustrats de qualitat protagonitzats per un llop i prendre consciència de la creativitat d’alguns autors i il·lustradors són els objectius d’aquest nou laboratori de lectura. Per això, l’equip d’investigadors haurà d’ajudar la policia a resoldre el cas d’en Panxa Plena, a qui se li imputen desenes de delictes, amb anàlisi de proves, entrevistes a testimonis i escorcolls, entre d’altres.

    Aquesta activitat és gratuïta, però requereix inscripció presencialment a la biblioteca, o bé per telèfon, al 973483839, o per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat. Les places són limitades. Ho organitza la Biblioteca Carles Morató amb el suport de la Central de Biblioteques de Lleida.

  • CALIDOSCÒPIA 2022

    divendres, 14 octubre, 2022

    L’escriptora i activista refugiada a Catalunya Nadia Ghulam; Abdel Gahni, que va viure diverses adversitats des que es va quedar sord de petit; la viticultora Mariona Rendé, víctima dels aiguats que van arrasar el seu celler el 2019; Josep Giribet, daltònic i savi en pigments, i el solsoní Joan Ramon Colillas, empresari i terapeuta que ha superat un llarg procés d’addiccions. Són els ponents de la cinquena edició del cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató durant cinc divendres de tardor, amb la resiliència de fil conductor.

    La resiliència, entesa com la capacitat de superar l’adversitat, és, segons el filòsof Víctor Pérez, coordinador del cicle de conferències Calidoscòpia, “el poder que ningú no voldria mostrar, però que tots tenim amagat i que ens fa més humans”. Enguany aquest programa de tardor que ofereix la Biblioteca Carles Morató presenta les experiències de cinc “super-resilients” que la vida els ha dut a aprendre a desafiar els obstacles i a confiar en el món, conscients que “desafiar i confiar és viure”. La cita amb ells serà cada divendres del 7 d’octubre al 4 de novembre a les 19 h al saló de les Homilies d’Organyà o al teatre comarcal (en funció de la sessió).

    La primera conferència, el 7 d’octubre, es titula “La lliçó de les llàgrimes” i donarà a conèixer la trajectòria vital d’Abdel Gahni Ajram (Ksar Tizougharinne, Marroc, 1987), que es va quedar sort als dos anys per una meningitis i va viure en la indigència a Catalunya amb només vuit anys. Avui treballa en una fàbrica manufacturera, espera la seva primera filla i viu una vida pròspera. Explicarà les seves vicissituds en una conversa amb l’educadora i treballadora social Neus Sampons.

    L’escriptora, educadora social i activista afganesa Nadia Ghulam (Kabul, 1985), refugiada a Catalunya, serà al teatre comarcal el 14 d’octubre en una sessió titulada “El pa de la guerra”. Coautora de llibres com El secret del meu turbant (Premi Prudenci Bertrana de novel·la el 2010), Contes que em van curar i La primera estrella del vespre, compartirà amb el públic els avatars de la seva infància i adolescència a l’Afganistan.

    Un negoci familiar endut pel riu

    Ben diferent és la història de la viticultora i sommelier Mariona Rendé Civit (l’Espluga de Francolí, 1973), que el 12 d’octubre serà la protagonista de la conferència “Vi de fang” en representació del celler Rendé Masdéu. La riuada de l’octubre del 2019 es va endur el negoci. Però la solidaritat de la gent ha permès fer renéixer del fang el celler que, actualment, fins i tot està creixent.

    “Colors invisibles” és el títol de la conferència que pronunciarà Josep Giribet i Torrelles (Anglesola, 1953) el 28 d’octubre. Llicenciat en Belles Arts, es dedica a la infografia, la docència a la Universitat Pompeu Fabra i la creativitat pluridisciplinar. Malgrat ser daltònic, és un savi en matèria de colors i pigments.

    D’addicte a terapeuta

    Finalment, el cicle es tancarà amb el solsoní Joan Ramon Colillas i Obiols (1977) el 4 de novembre. Serà en una sessió titulada “El laberint de Dionís”, que tindrà el format de conversa amb la periodista Noemí Vilaseca. Després d’una llarga temporada d’excessos, Colillas va decidir fer un gir de 180 graus i prendre les regnes de la seva vida. Avui es considera un addicte no actiu i, a més d’empresari, fa de terapeuta ajudant persones en el procés de rehabilitació.

    El cicle de conferències Calidoscòpia, nascut la tardor del 2018 per donar visibilitat a la diferència i al pensament divergent, és organitzat per la Biblioteca Carles Morató amb el suport del Consell Comarcal i la Diputació de Lleida.

  • NARRACIÓ ORAL: 'RIU AL NIU', AMB PATRÍCIA MCGILL, EN LA CLOENDA DEL "BIBLIOTRIVIAL"

    divendres, 30 setembre, 2022

    La narradora oral Patrícia McGill torna a Solsona per explicar contes. En aquest cas porta el seu espectacle Riu al niu, contes que xiulen, mengen cucs i fan el niu, històries de tradició oral d'arreu del món amb els ocells com a protagonistes. Ho fa en un acte obert a tothom, adreçat al públic de 6 a 12 anys, en el marc del qual també es farà el sorteig de premis de la quarta edició del concurs "Bibliotrivial". Enguany s'ha batut el rècord de participació amb més d'un centenar de nenes i nenes.

  • AQUEST MES SOLSONA S’AFEGEIX ALS ACTES DE L’ANY VILADOT

    dimecres, 7 setembre, 2022

    La Biblioteca Carles Morató acull una exposició sobre la figura i l’obra de l’autor agramuntí fins al dia 15 de setembre

    La Biblioteca Carles Morató de Solsona s’afegeix aquest setembre als actes de l’Any Viladot amb una exposició, un espectacle teatral i la presentació d’un llibre sobre el polifacètic autor agramuntí, una figura conspícua de la cultura i la contracultura de Lleida i del conjunt del país. La primera proposta, una exposició itinerant de Joan Puig i Ribera, ja és oberta en l’horari de l’equipament.

    Per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor Guillem Viladot (1922-1999), el saló de les Homilies d’Organyà acull fins al dia 15 la mostra “Guillem Viladot, polièdric”, centrada en la seva vida i obra. En el mateix espai, el dia 15 de setembre a les set de la tarda la companyia Cassigalls representarà l’espectacle multidisciplinari M’estreno sota la dutxa. Rondar per l’obra poètica de Guillem Viladot. El públic serà convidat a passejar per un món farcit d’estirabots, sentències, inventaris amorosos, lletanies, jocs alfabètics i moments absurds. L’entrada serà lliure.

    Finalment, el dia 23 l’escriptora Teresa Ibars presentarà el seu llibre El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo (Editorial Fonoll, 2022) en un acte presentat per la periodista Noemí Vilaseca. Ibars plasma en aquest assaig una recerca biogràfica sobre el creador d’Agramunt a partir de l’extensa documentació dipositada a l’arxiu de Lo Pardal, la fundació privada dedicada a la difusió de l’obra viladotiana.

    Les activitats de l’Any Viladot a Solsona són organitzades per la regidoria de Cultura i la Biblioteca Carles Morató amb la col·laboració del Departament de Cultura, el Servei de Biblioteques, l’Editorial Fonoll i Lo Pardal.

    Acte: Exposició “Guillem Viladot, polièdric”
    Dia: fins al 15 de setembre
    Hora: en l’horari de la biblioteca
    Lloc: saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

    Acte: Espectacle ‘M’estreno sota la dutxa’, a càrrec de Cassigalls
    Dia: dijous 15 de setembre
    Hora: 19 h
    Lloc: saló les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

    Acte: Presentació del llibre ‘El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo’ (Editorial Fonoll, 2022), de Teresa Ibars
    Dia: divendres 23
    Hora: 19 h
    Lloc: saló les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató

  • LA BIBLIOTECA DE SOLSONA PROJECTA UN VIDEOCLIP I UN CURT REALITZAT PELS JOVES ACOLLITS AL CENTRE L’ESTRELLA

    divendres, 2 setembre, 2022

    La convocatòria, oberta a tothom, és dimarts dia 6 a les cinc de la tarda

    Set joves migrants no acompanyats del centre L’Estrella de Solsona són els protagonistes d’un videoclip i un curtmetratge realitzats amb l’acompanyament del col·lectiu d’artistes Erol Urbà. Dimarts que ve, dia 6, a les cinc de la tarda, es projectaran al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató en un acte obert a tothom en el marc del programa d’acollida de les biblioteques públiques WelcomeBIB.

    L’estiu passat aquests nois d’entre 17 i 18 anys van fer un taller de rap dinamitzat per Erol Urbà, que treballa en projectes comunitaris i educatius amb eines artístiques. Més tard, es va pintar també amb el seu suport un dels murs de l’Institut Francesc Ribalta i d’aquests treballs van derivar, posteriorment, en un videoclip i un curt.

    Per compartir el resultat d’aquest treball amb els mentors que han participat al programa d’intervenció social per oferir un suport emocional als joves migrants sense referents familiars i amb el conjunt de la ciutadania, la biblioteca organitza un acte d’acollida. En aquesta convocatòria un dels membres del grup i un artista d’Erol Urbà explicaran la seva experiència.

    Així mateix, es lliurarà un lot de llibres al centre L’Estrella facilitat per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura i es presentarà als joves els serveis de la Carles Morató. Tal com explica la directora de l’equipament, Ester Barniol, “aquest programa es basa en un dels pilars de la biblioteca pública, que és el de ser un espai on tothom hi té cabuda, i està pensat per facilitar la integració”. Des de la biblioteca se’ls ha informat de les activitats, se’ls ha ofert espais i se’ls ha fet el carnet per agafar documents en préstec.

  • Torna el Bibliotrívial

    divendres, 10 juny, 2022

    Aprofitar les vacances d’estiu per fomentar la lectura per plaer i propiciar la descoberta de gèneres són alguns objectius del “Bibliotrivial”, el concurs de la Biblioteca Carles Morató de Solsona per a l’alumnat de primer fins a sisè de primària de la ciutat. En la seva quarta edició, la prova segueix el mateix funcionament dels dos anys anteriors i consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin els reptes proposats.

    Igual com l’any passat, els més petits, de primer a tercer, poden participar a la categoria “Bibliotrivial Mini”. Tots han de triar un títol, entre una selecció prèvia, de cadascuna de les tipologies d’obres que es representen amb un formatget: conte, poesia, biografia, revista, còmic, àlbum il·lustrat, llibre sense text i coneixements. És una activitat pensada també per diversificar la lectura i reptar els infants a descobrir gèneres i llibres als quals no estan tan avesats o que són menys mediàtics.

    Aquells que completin la prova i responguin totes les preguntes del llibret que se’ls lliura a la biblioteca entraran al sorteig d’una subscripció d’un any a una revista catalana, un joc i llibres per a cada categoria. El 30 de setembre se celebrarà el sorteig acompanyat d’un espectacle familiar.

    En l'anterior edició d’aquesta activitat, van participar-hi un centenar d’alumnes, dels quals 60 van aconseguir arribar al final. Enguany ja hi ha una vintena de concursants que s’han posat a llegir i es preveu que els propers dies se n’hi inscriguin molts més.

Pàgines