Noticíes

 • ACTIVITAT DE NARRACIÓ I SORTEIG DE PREMIS DEL BIBLIOTRÍVIAL

  dimecres, 22 setembre, 2021

  Carles Alcoy, narrador oral i artista, dirigeix un taller de narració i creativitat per a infants de 6 a 12 anys, especialment adreçada als participants al concurs Bibliotrívial.
  Tu rai, tu pots, atreveix-te és el títol de l'activitat de narració i creativitat que el narrador oral i artista Carles Alcoy dirigeix divendres a la plaça de Ramon Llumà per a infants de 6 a 12 anys. És un taller gratuït especialment adreçat als participants al concurs Bibliotrívial, organitzat per tercer any per la Biblioteca Carles Morató.

  Carles Alcoy fomentarà la creativitat dels infants amb una proposta inspirada en el llibre El pescador d'ampolles, de Michelle Cuevas. La protagonitza un pescador que viu sol, amb l'única companyia d'un arbre, i que es dedica a obrir les ampolles que troba al mar i assegurar-se que els missatges que contenen arribin als seus destinataris.

  Aquest taller s'acabarà amb el sorteig de premis del Bibliotrívial entre aquells nens i nenes de primària que hagin arribat a la final del concurs. Aquesta prova, pensada per aprofitar l'estiu per descobrir gèneres i títols, consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin una sèrie de reptes. Tothom qui ho hagi aconseguit entrarà al sorteig d'una subscripció d'un any a una revista catalana, un joc i llibres.

 • La Biblioteca tanca del 6 al 12 de setembre

  dilluns, 30 agost, 2021

  La Biblioteca Carles Morató estarà tancada del 6 al 12 de setembre, però la bústia de retorns es manté oberta.
  Tornarem a obrir el dia 13 de setembre amb l'horari d'hivern:

  Matins: dimarts, divendres i dissabte de 10 h a 13.30 h
  Tardes: de dilluns a divendres de 16 h a 20 h

  Bona Festa Major!

 • La biblioteca solsonina fomenta la lectura entre l’alumnat de primària amb el tercer “Bibliotrivial”

  dimarts, 22 juny, 2021

  Aprofitar les vacances d’estiu per fomentar la lectura per plaer i propiciar la descoberta de gèneres són alguns objectius del “Bibliotrivial”, el concurs de la Biblioteca Carles Morató de Solsona per a l’alumnat de primer fins a sisè de primària de la ciutat. En la seva tercera edició, la prova segueix el mateix funcionament dels dos anys anteriors i consisteix a què els concursants llegeixin llibres de vuit tipologies diferents i responguin els reptes proposats.

  Igual com l’any passat, els més petits, de primer a tercer, poden participar a la categoria “Bibliotrivial Mini”. Tots han de triar un títol, entre una selecció prèvia –a diferència de l’estiu passat, enguany ja poden tornar a escollir-los ells mateixos–, de cadascuna de les tipologies d’obres que es representen amb un formatget: conte, poesia, biografia, revista, còmic, àlbum il·lustrat, llibre sense text i coneixements. És una activitat pensada també per diversificar la lectura i reptar els infants a descobrir gèneres i llibres als quals no estan tan avesats o que són menys mediàtics.

  Aquells que completin la prova i responguin totes les preguntes del llibret que se’ls lliura a la biblioteca entraran al sorteig d’una subscripció d’un any a una revista catalana, un joc i llibres per a cada categoria. El 24 de setembre se celebrarà el sorteig acompanyat d’un espectacle familiar.

  En la primera edició d’aquesta activitat, van participar-hi una setantena d’alumnes, dels quals 24 van aconseguir arribar al final. L’any passat, les restriccions per la COVID-19 van reduir la participació a 21 infants, dels quals 16 van acabar la prova. Enguany ja hi ha una trentena de concursants que s’han posat a llegir i es preveu que els propers dies se n’hi inscriguin molts més.

 • PRESENTACIÓ DE LLIBRE: 'EL REI GRANOTA', DE RAMON BESORA

  divendres, 21 maig, 2021

  El Teatre Comarcal obre les portes al mestre i escriptor de llibres infantils de Peramola i amb arrels solsonines, Ramon Besora, que presenta una nova faula i proposa al públic una passejada poètica per la seva obra.
  Ramon Besora, popular i reconegut mestre i autor de literatura infantil, serà a Solsona el divendres 28 de maig per presentar El Rei Granota (Edicions de 1984, 2021). El Teatre Comarcal solsoní acollirà la presentació de la nova faula del peramolí, en un acte que també vol convertir-se en una passejada poètica per l'àmplia obra de l'autor. Conduït pel mateix escriptor i la periodista solsonina Noemí Vilaseca, l'acte gratuït tindrà la participació de l'alcalde, David Rodríguez.

  Adreçat a infants de fins a set anys, El Rei Granota és un conte musical coral d'un monarca que vol acaparar tots els ratolins i els gats que l'escarmenten. A banda de les il·lustracions d'Ignasi Blanch, la publicació inclou un codi QR amb el qual els lectors poden descarregar-se música i partitura de Rosabel Bofarull amb veu de Jordi Jubany i baix elèctric de Jaume Martínez.

  Oriünd de Peramola i amb vincles familiars amb Solsona, Ramon Besora és un referent de la literatura infantil catalana. Després de col·laborar activament en la formació de professorat i de dues dècades exercint com a tal, va decidir dedicar-se al món editorial. Des d'aleshores, el també poeta ha estat premiat nacionalment i internacional tant pel seu vessant creatiu com lingüístic i pedagògic amb publicacions sobre didàctica i escola, entre d'altres. Actualment, Besora és patró de l'Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol, de la qual va ser president i fundador. Anteriorment, havia encapçalat el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves i havia format part de la Institució Rosa Sensat.

  Organitzada per la Biblioteca Carles Morató, la cita cultural prevista pel darrer divendres de maig té la col·laboració de l'Ajuntament de Solsona.

 • Joc de pistes literàries per Sant Jordi

  dimecres, 31 març, 2021

  Entre els dies 6 i 20 d’abril, 36 grups escolars d’educació infantil fins a 6è de primària de Solsona resseguiran cinc places del municipi per resoldre el joc de pistes literàries de Sant Jordi. És una activitat organitzada per primera vegada per la regidoria d’Educació, a través del Pla Educatiu d’Entorn, i la Biblioteca Carles Morató per fer gaudir de la primavera a l’aire lliure al mateix temps que es promouen els hàbits lectors d’infants i joves.

  El material didàctic proposat pel joc endinsa l’alumnat en el món dels còmics, els contes clàssics, la poesia, els àlbums il·lustrats i la llegenda de Sant Jordi. Cada espai del circuit establert es dedica a un d’aquests àmbits temàtics. Una vegada tots els grups inscrits finalitzin el joc de pistes, a fi d’enriquir les biblioteques d’aula o de cada centre se sortejarà un val de 100 euros per escola entre els grups bombolla per comprar llibres. Enguany participen a la iniciativa del Pla Educatiu d’Entorn i la Biblioteca Carles Morató les escoles Setelsis i El Vinyet.

  Cada any la biblioteca i la regidoria d’Educació coorganitzen activitats per potenciar la diada de Sant Jordi i les setmanes prèvies. L’any passat el confinament va obligar a programar iniciatives virtuals obertes a tota la població. En edicions anteriors s’havia organitzat la revetlla de Sant Jordi, que incloïa lliurament de premis de certàmens literaris i actuacions que casaven la literatura amb la música.

 • El dimecres 17 de març obrim totes les sales

  dimarts, 16 març, 2021

  Després d’un any amb la major part dels espais restringits al públic amb motiu de la pandèmia, aquest dimecres la Biblioteca Carles Morató de Solsona reobre totes les sales i reprèn tots els serveis. Preferiblement, però, s’aconsella reservar lloc per fer ús dels espais de lectura a causa de la capacitat, reduïda al 50 per cent, d’acord amb les mesures establertes pel Procicat.

  L’horari de la biblioteca serà l’habitual: dimarts, divendres i dissabte de deu a dos quarts de dues i de dilluns a divendres també de quatre a vuit. A partir d’ara, es pot tornar a accedir a la col·lecció i utilitzar els ordinadors. En canvi, encara no es permet consultar la premsa diària ni quedar-se a la biblioteca a consultar les revistes.

  En el cas de l’àrea infantil, una de les més freqüentades, es demana a les famílies escollir el material per agafar en préstec sense llegir-lo in situ, a fi d’evitar la concentració de persones i de donar l’opció a fer ús del servei a més famílies.

  Des de la direcció de la biblioteca, es recorda als usuaris que es mantenen els serveis de recomanació, preparació de lots de llibres i préstec a domicili, i se’ls anima a continuar fent-ne ús. L’equipament va informant de totes les novetats a través del web http://bibliotecasolsona.cat, i les xarxes socials, especialment Twitter (@bibliosolsona) i Instagram (@bibliosolsona).

  La Biblioteca Carles Morató va haver de tancar portes fa un any, arran del confinament, i els mesos de setembre i octubre va reobrir únicament la sala multimèdia. Des d’aleshores, ha hagut de mantenir tancat l’accés a les col·leccions, amb els serveis de préstec i retorn des del taulell, i només ha pogut habilitar el saló de les Homilies d’Organyà com a espai d’estudi amb reserva prèvia.

 • Què em recomanes?

  divendres, 19 febrer, 2021

  Quan ens torneu un llibre, o una pel·lícula, sovint ens dieu si us ha agradat o no i perquè. Doncs hem pensat que ho podríem compartir amb la resta de persones usuàries, i per això fem una crida a tothom que ens vulgui fer una recomanació. Ens les podeu enviar en format text, àudio o vídeo i nosaltres les compartirem a les xarxes socials i a la nostra web.

 • Contes per correu per tancar l'Any Rodari

  dimecres, 27 gener, 2021

  Per tancar la celebració de l'Any Rodari, la setmana de l'1 al 5 de febrer a les 18 h, Solsona FM emetrà els contes que s'han creat fruit de l'activitat Contes per correu proposada per la Biblioteca Carles Morató.

  Gràcies a la col·laboració de 188 participants (persones a títol individual, famílies i grups classe) s'han escrit en grup un total de 5 contes que hem recollit en un llibret i que podreu sentir per Solsona FM la setmana vinent. Aquest llibret, que podeu descarregar des d'aquí, es va fer en paper per a tots els participants i també se'n van repartir unes còpies a la Residència Pere Màrtir Colomés abans de Nadal.

  Moltes gràcies a tots els participants!

  Esperem que els gaudiu!

 • Bones Festes

  dimecres, 30 desembre, 2020

  Us desitgem Bones Festes!
  La Biblioteca estarà tancada els dies: 24 i 31 de desembre, 2 i 5 (tarda) de gener.

Pàgines