Col·leccions especials

Calaix de la diversitat

La Biblioteca Carles Morató se suma al projecte El calaix de la diversitat, impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el qual es vol facilitar que les persones amb discapacitat facin ús dels serveis i fons bibliogràfics amb normalitat i amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans. Les bibliografies del calaix de la diversitat inclouen documents de lectura fàcil i que tracten la diversitat funcional de les persones. Prenent com a referència aquestes guies, la Biblioteca Carles Morató va ampliant la col·lecció amb aquests materials: llibres adaptats en Braille, al llenguatge de signes, adaptacions de lectura fàcil o simplement llibres que posen l'accent en allò que ens fa diferents. El calaix de a diversitat es presenta en múltiples formats i estils: des de contes infantils, àlbums il·lustrats, novel·les, còmics o pel·lícules i podeu trobar els materials a qualsevol secció de la biblioteca, integrats al fons. Aquests documents els identificareu per l'etiqueta que porten al llom.

Escapa't!

El centre d'interès Escapa't està format per documents relacionats amb el món del viatge i l'excursionisme. Hi trobareu guies de viatges i d'excursions de Catalunya i dels diferents països del món, així com mapes cartogràfics i revistes especialitzades. També hi trobareu la revista El Corriol, que edita el Centre Excursionista del Solsonès.

A la secció Articles de viatge hi trobareu un recull de més de 400 articles de les revistes Viajar, Viajes i GEO, que trobareu a la biblioteca.

Fes-t'ho

El centre d'interès fes-t'ho inclou documents que estimulen la creativitat i s'adreça a totes aquelles persones que els hi agrada fer manualitats a casa. La temàtica es molt variada: costura, patchwork, talla de fusta, papiroflèxia, elaboració de sabons, decoració de la llar, bijuteria, etc. També hi trobareu revistes especialitzades. La secció està situada a la planta 3.

Àlbums il·lustrats

Els àlbums il·lustrats es caracteritzen perquè la il·lustració té un pes narratiu important i esdevé imprescindible per a la comprensió del document. Sovint estan pensats per ser destinats tant al públic infantil com a l'adult. Els àlbums il·lustrats estan situats a la 2a planta de la biblioteca entre la secció de còmics i la secció de novel·la juvenil.

Som pares

El centre d'interès Som pares està format principalment per llibres i revistes que ofereixen informació relacionada amb els infants i adolescents en àmbits diversos com l'educació, la salut, l'alimentació, l'embaràs o la psicologia. També hi trobareu revistes especialitzades. La secció està ubicada a la sala infantil de la biblioteca i s'adreça expressament a tothom interessat en el món infantil: pares, mares, avis i àvies, tutors, educadors,...

Pop-up

Els pop-up o llibres desplegables són llibres que en obrir-los s'alcen estructures tridimensionals de paper. Degut a la seva fragilitat i per motius de conservació aquests exemplars estan exclosos de préstec i per consultar-los cal demanar-ho al personal de la biblioteca. Els infants han de fer ús d'aquests llibres acompanyats d'un adult que vetlli per l'estima i la cura cap aquestes obres d'art de paper. En aquesta secció hi podem trobar contes infantils, àlbums il·lustrats, llibres d'artista, és a dir, també s'hi inclouen altres llibres que no son estrictament pop-up però per les seves característiques requereixen unes atencions especials.